Fytotherapie

Fytotherapie (behandeling met planten), ook kruidengeneeskunde genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziektes met plantaardige middelen.

Sinds mensenheugenis is bekend dat bepaalde planten een geneeskrachtige werking kunnen hebben en al even lang wordt daar gebruik van gemaakt. De werkzame stof in veel medicijnen in de moderne geneeskunde stamt oorspronkelijk uit planten. Kruiden worden in talrijke culturen gebruikt, onder andere in de westerse, de traditionele Chinese geneeskunde, de Islamitische geneeskunde en de Ayurveda.

De filosofie verschilt echter per cultuur: de traditionele Chinese geneeskunde past bijvoorbeeld de fytotherapie toe op basis van traditionele recepten die zijn bereid uit vele verschillende planten volgens de filosofie van de vijf-elementenleer. Deze elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. In een gezonde situatie houden alle elementen elkaar in evenwicht. Bij onbalans, klachten en ziekte kunnen één of meerdere elementen uit evenwicht raken en wordt fytotherapie gebruikt om het evenwicht te herstellen.